A néhai Hegedűs Zsolt öröksége Magyarország gazdag lovas hagyományainak szolgálatában

2023-08-16

Írta: Tom Peacock, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

 

Magyarország nemzeti ménese négy yearlinget küld a BBAG árverésére

 

A világszerte óriási figyelemmel kísért Goodwoodi Mítingen a Kincsem Handicap programra tűzésével idén is tisztelgett a szakma Magyarország lóversenyzése előtt. A felülmúlhatatlan eredményeket szerző csodakanca, aki vonaton egész Európát beutazta, és veretlen pályafutásának ötvennégy futama során a Goodwood Cupot is elhódította 1878-ban, máig megdobogtatja magyarok szívét. Hálául felejthetetlen teljesítménye és eredményei előtt, róla nevezték el a budapesti lóversenyteret is.

 

Overdose félresikerült indítást követő érvénytelenített győzelme és kaotikus versenye a tizenöt esztendővel ezelőtti Prix de l’Abbey-ban ismét Magyarország felé fordította a figyelmet világszerte, de az azóta eltelt időben kevés szó esett a tenyésztés és a lovas kultúra terén kifejtett kemény munkáról, amely a dicső múlt eredményeinek méltó folytatása.

 

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok az évek során megfontolt munkával új állományt hozott létre, és a Baden-Baden-i aukción négy yearling neve mellett látjuk majd a tenyésztés helyét jelző (HUN) megjelölést.

 

Nagy lelkesedéssel álltam neki cikkemnek, de sajnos írás közben tragikus fordulatot vett a történet. Az első gondolatok lejegyzésekor érdekes és baráti beszélgetést folytattam Hegedűs Zsolt ménesvezetővel, aki Bábolna telivértenyésztéséért felelt és az irányváltás vezető stratégája volt. Pénteken még egyeztettünk, ám hétfőn megtudtam, tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Ismeretségünk új volt, újságíróként mégis azonnal megéreztem a szavaiból áradó szakma iránti szeretetet és szenvedélyt. Az angolt tökéletesen, enyhe francia akcentussal beszélő Zsolt maga is tenyésztő és futtató volt egykor, emellett hosszú évekig dolgozott fogadásszervezési projekteken a PMU-vel. Személyében a legrátermettebb ember felügyelte a bábolnai telivértenyésztést.

 

A yearlingeket hamarosan útnak indítják Baden-Badenbe, ezért ismét fülemben csengenek Zsolt szavai.

– Új irányba indultunk el – mondta. – Lecseréltünk jó néhány kancát, mert ugyan a régi állományunk történelmi családokból származott, de nem léphettünk ki velük az európai piacra, mert már senki sem tartotta őket számon. Kincsemre még most is büszkék vagyunk, és szerintem kevesen tudják, hogy Camelot is az ő leszármazottja.

 

A Dunától nyugatra a szlovák és az osztrák határtól nem messze áll Bábolna városa. Az 1789-ben alapított, izgalmas történetű Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 3500 hektáros földterülettel rendelkezik és híres tiszta vérű arab és Shagya arab tenyészete is.

 

A telivérménes húszperces kocsiútra fekszik a központtól a viszonylag kisméretű és közel évszázados hagyományokkal rendelkező Dióspusztán. A hatvannégy kancát számláló állomány nagyjából fele magántenyésztőké. A ménes önálló mezőgazdasági tevékenységből és helyi energiatermelésből külön jövedelmet termel.

 

– Közel vagyunk Kisbérhez, Kincsem és az 1876. évi Epsom Derby és Grand Prix de Paris-nyerő, a településről elnevezett Kisbér szülővárosához, szóval a terület megfelel a tenyésztésre – mondta Zsolt. – Ha jól tudom, csupán öt ország büszkélkedhet azzal, hogy angol klasszikus versenyt nyerő telivért adott. Mi is közöttük vagyunk. Németország csak a 2002-ben csatlakozott az elit klubhoz, az Epsom Oaks-nyerő Kazzia jóvoltából. Évente körülbelül negyven yearlingünk kerül tréningbe, és minden szezonban nyerünk magyar klasszikust, amely nagydíjak német Listed-színvonalúak. Nagyon büszkék vagyunk az itthon mindent megnyerő Esti Fényre, akit végül eladtunk Ausztráliába. Még ma is tréningben áll, és Listed-kategóriás nagydíjban is győzedelmeskedett. Idén már nyolc éves. Jók a lovaink. Kemények, és remekül bírják a versenyüzem kihívásait.

 

A pompás négyes

A BBAG aukcióra küldött yearlingek közös vonása, hogy mind olyan kancától származik, amelyeket vehemben vásároltak csinos összegért Oliver St. Lawrence segítségével New Marketben .

– Négy évvel ezelőtt kezdtük a jó kancák vásárlását – mondta Zsolt. – Mindannyian mutatták magukat versenyben, és 90 körüli képességszámmal rendelkeztek. Vettünk Group-győzteseket és Group 1 helyezetteket is. Mivel azonban nincs akkora költségvetésünk, mint egy sejknek, más irányba is elindultunk. Olyan kancákat is beszereztünk, amelyek figyelemreméltó pedigrével, megfelelő testfelépítéssel és jó versenyeredményekkel rendelkeznek, de valamiért nem fedeztették őket felkapott ménekkel. Van négy Study Of Man csikónk. Nagyon hiszek az apjában Deep Impactben és az örökítő képességében. Nem véletlen, hogy Study Of Man 2018-ban megnyerte a Prix du Jockey Clubot (Francia Derby), ráadásul az egyik legjobb Niarchos család által tenyésztett családból származik.

 

Zsolt úgy érezte egyelőre kérdéses a yearlingek szereplése, nem tudta előre hogyan fogadja a piac a bábolnai négyest, amely értékesítésében a Lünzeni Ménes segédkezik majd. Mindenesetre nagyon meggyőző a csikók külleme.

– Ha Angliában vagy Írországban láttak volna napvilágot, legalább kettő rengeteg pénzt érne – mondta Zsolt. Zeb Un Nisa képességszáma 94 volt, a Hascombe and Valiant Studtól vásároltuk. A Listed-győztes Queen Aminatu is az ő ivadéka. A 2021-ben elletett Night Of Thundertől való fiát 280 ezer guinea-ért adták el a Tattersall Book 2 árverésén. A dióspusztai yearling a 195. tétel lesz Badenben. A másik kancánk, Ainippe Group-versenyeket (Ballyogan Stakes, Brownstown Stakes) nyert és Group 1-ben harmadik lett (Matron Stakes) Írországban. Az első három csikója nem lett túl eredményes, de idén lépett pályára a Ger Lyons idomításában álló kétéves Tourist, aki háromszor futott, és első két futására éppen csak kikapott a Group 2-nyerő River Tibertől és a Group 2 és Listed második helyeket begyűjtő Johannes Brahmstól. Mindketten Európa legjobb kétévesei közé tartoznak. A Kameko apaságú yearlingünk a 150. felvezetett lesz Németországban. Van még egy újabb Study Of Man méncsikónk a Lanwades Studban elletett Alpinista családjából (Alouette) és egy Too Darn Hot kancánk, aki egy igazi szépség – tette hozzá Zsolt kedvesen. – Az előbbi a 86. az utóbbi a 41. lesz az aukción. A kanca anyja Country Music négyévesen kezdte a versenykarrierjét André Fabre-nál, akit nagyon jól ismerek, és ha a mester nem bízott volna benne, nem adott volna neki esélyt. Különös a pedigré, mert két Aga Khan-vérvonal találkozik. A Godolphin színben futó Country Music (Shawanda) és a szintén Godolphinos Dubawi apaságú Too Darn Hot (Darara) ivadékát látjuk, akinek anyja Da Re Mi, tehát a nagy Darshaannal rokon (Delsy). Ezért adtam a csikónak a Candarshana nevet.

 

Változó idők

Miután áttekintettünk a yearlingeket, Zsolt felvázolta az állandó válságokkal küzdő magyar versenyüzem helyzetét. Mindezek ellenére bizakodó volt, mivel Bábolnán van telivérménes és lovászképző szakiskola is, ahonnan Európa számos országába kerülnek szakemberek. A Kincsem Park vonatkozásában az újításokat és a lelátót  említette.

Összességében elmondható, hogy évente nagyjából 150 csikó lát napvilágot Magyarországon, Bábolna pedig mindent megtesz, hogy hozzájáruljon a lóversenyzés fellendítéséhez.

 

Jelenleg négy fedezőmén áll Dióspusztán. A Listed-helyezett Cirfandli azért különleges, mert Overdose egyetlen felállított ivadéka. Zsolt saját tulajdonában állt a Dutch Art apaságú Pigeon Catcher, aki Pia Brandt tréningjében állt Franciaországban, és akinek egyik korai ivadéka a már említett Esti Fény. Mokaris a Listed-besorolású Rose Bowl Stakes egykori nyerője volt, és elcsípett egy második helyezést is a nagy Blue Point mögött a Group 2-es Grimcrack Stakesben. Zsolt lelkesen beszélt az új szerzeménynek számító Ecrivainről is. A remek mén két Group 3-as győzelmet szerzett (Prix des Chenes, Prix Bertrand du Breuil) Carlos Laffon-Parais idomárnak és a Wertheimer családnak. Eddig több mint ötven kancát vezettek alá Közép-Európából, ami csaknem példa nélküli a magyar telivértenyésztés történetében.

 

A szomorú eset előtt ígéretesen alakultak az ügyek, a cél azonban ma is egy csaknem elfelejtett szereplő újbóli színre lépése. A Németországba küldött yearlingekre komoly feladat vár, és remélhetőleg Bábolna képes lesz folytatni az utat, amelyen Hegedűs Zsolt elindult.

– A realitások talaján állunk – mondta Zsolt. – Nem számítok kimagasló eladási árakra. Számunkra a legfontosabb, hogy jó kézbe kerüljenek a lovaink, és eredményesen idomítsák őket. Bábolna e téren is ismét le akarja tenni a névjegyét Európában. Francia versenyeket is kiszemeltünk a lovainknak, de inkább csupán azzal a céllal, hogy megismerjék a nevünket, és érzékeljék a jelenlétünket. Ez az első lépés. A (HUN) tenyésztési helyre utaló kód még nem mozgatja meg a futtatók fantáziáját, de bízom a változásban.

 • Arab ménes

 • Angol telivér ménes

 • Ajánlataink

 • Nevezetességek

 • Ötösfogat étterem

 • Imperiál Hotel

 • Footer bal oldal – elérhetőségek

  Kapcsolat

  • Bábolna Nemzeti Ménesbirtok
  • 2943 Bábolna, Mészáros út 1.
  • +36 34 569-200
  • menesbirtok@babolnamenes.hu
 • Footer jobb oldal – infok
 • Footer közép – facebook