34. Bábolnai Gazdanapok

2021-08-31

Mi ott leszünk, várunk Téged is!

Hamarosan megnyitja kapuit a 34. Bábolnai Gazdanapok szeptember 9 – 11. között, mely az idei OMÉK társrendezvénye lesz. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. mindent megtesz azért, hogy a rendezvény ne csak hasznos szakmai esemény, hanem izgalmas családi program is legyen, amely büszke múltjára, ápolja kulturális örökségét, és minden évben tud újat nyújtani az odalátogatók számára.

 

 

A hagyományokhoz hűen

 

A Bábolnai Gazdanapok immár 34 éve meghonosította a mezőgazdasági kiállítások palettáján a szántóföldi mozgógép-bemutatót. A kiállítás ezen sajátossága ebben az évben mintegy 20 gépkapcsolással mutatja be a legújabb erő- és munkagép-fejlesztéseket. A technológiai sor elejére a kombájnok kerülnek, majd a különböző szárkezelő-, talajelőkészítő- és vetőgépek lesznek bemutatva. Ezenkívül megtekinthető lesz jó néhány permetező-, műtrágya-kijuttató gép is, csakúgy, mint a traktorújdonságok, amelyeket munka közben lehet majd szemügyre venni.

A kiállítók számos újdonsággal érkeznek Bábolnára. A rendezvényen láthatjuk majd a Methane Power (metánerő) technológiával működő T6.180 traktor. A jövőbe mutató innovatív megoldássokkal felszerelt, 100%-ban metángázzal hajtott, 175 lóerős erőgép egyedülálló alternatívát nyújt a CO2-lábnyom és a 30%-kal alacsonyabb üzemeltetési költségek csökkentésében. Mindezek mellett 2021. utolsó negyedévében mutatják be a közkedvelt T7-es traktorcsalád továbbfejlesztett csúcsmodelljeit, a vadonatúj T7 Heavy Duty traktorokat.

 

Huszonhat európai ország egy-egy mezőgazdasággal foglalkozó szakújságírója minden évben odaítéli az év traktora díjat, amelynek győztese a Massey Ferguson 8S.265 típusú traktora, ami szintén megtekinthető lesz a kiállításon. Emellett az állógép-bemutató számtalan újdonsággal legújabb fejlesztésű „gépcsodákkal” várja az érdeklődőket.

 

„A múltra építjük a jövőt” – ennek szellemében már múlt évben is nagy sikert aratott az Agrár-Technikatörténeti Kiállítás és Bemutató, ahol megcsodálhatjuk az 1961-ben forgalomba hozott, a hazai mezőgépgyártás legendás produktumát, a DUTRA D4K traktort, illetve az 1971-es IH-Farmall 1066 CPS alaperőgépet, amely az elsők között érkezett és még CPS-logóval látták el.

Bábolnai kiállítás nem nélkülözheti a kukoricafajtakísérleti bemutatót.

A hibridszemlén idén a következő nemesítőházak vesznek részt: RWA Magyarország Kft. (6 hibrid), a TradiscoSeeds Kft. (4 hibrid), a Corteva Agriscience (4 hibrid), a Pannon Genetic Kft. (6 hibrid), a Bázismag Kft. – Marton Genetics (7 hibrid), az Euralis Kft. (3 hibrid) és a Saatbau Linz (4 hibrid).

A fajtakísérleti bemutatósoron a nemesítőházak képviselői több workshop-ot is tartanak, amellyel az általuk fogalmazott kukoricahibridekre kívánják felhívni a figyelmet.

 

Igazi kuriózum lesz az idén először elvetett cirokhibridek sora, amellyel szeretnénk felkelteni az érdeklődést ebben a takarmánynövényben rejlő lehetőségekre, hiszen már a ’80-as években működött Magyarországon ciroktermesztési rendszer, a termőterülete pedig abban az időben megközelítette a 100 ezer hektárt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve a rendezvény minden napján 10.00 és 16.00 között a következő témakörökben nyílik lehetőség ingyenes szakmai konzultációkra:

 

 • Agrár-környezetgazdálkodás
 • Ökogazdálkodás
 • Precíziós gazdálkodás
 • Aktuális növényvédelmi tanácsok

 

A Szaktanácsadási pont mellett a rendezvényen több szakmai kerekasztal-beszélgetést is szervezünk. A Bábolnai Gazdanapok Fórum témái a következők:

 

 • Pályázati dömping és minden, amit tudni kell róla
 • A precíziós gazdálkodás még soha nem látott ennyi pénzt!
 • Plusz források, környezetgazdálkodás! – Agrár-környezetgazdálkodás és növényvédelem
 • Eladni vagy tárolni? – a gabona piaci árának elemzés

 

A kerekasztal-beszélgetések ingyenesek lesznek ugyan, de regisztrációhoz kötöttek. Amennyiben szeretne részt venni ezen beszélgetések valamelyikén, előzetesen itt jelezheti!

 

A magyar mezőgazdaságban folyamatos a generációváltás, a fiatal nemzedék érdeklődését fontos ráirányítani a ma már high-tech technológiával működő agráriumra. E gondolatok jegyében indult útjára az immár hagyománnyá vált Szakiskolai Nap, amire a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők. Ebben az évben 19 iskola már jelezte részvételi szándékát, így várhatóan közel ezer diák érkezik erre a programra. A diákok vezetett szakmai programon vesznek részt, és egy tesztvezetésen kipróbálhatják a legmodernebb traktorokat is.

 

Mi mindenre használhatók a drónok, ezek az okos és pontos „szemek” az agráriumban? Arról saját szemével is meggyőződhet mindenki a Bábolnai Gazdanapokon. A drónok a precíziós mezőgazdaság legmodernebb és leghasznosabb eszközei, amelyek segítségével elemezni lehet a növények és talajok állapotát, vagy akár bejárni 60 hektárt egy óra alatt. A kiállításon olyan hőkamerával felszerelt drónt is láthatnak az érdeklődők, amely vadkeresésben, számlálásban és mentésben is nagy segítséget nyújthat. A kiállítás ideje alatt a gyakorlatban többször is bemutatkoznak ezek az okos eszközök.

 

A talaj fizikai adottságainak részletes és látványos elemzése egy szelvénygödör létesítésén keresztül valósul meg. A Miskolci Egyetem szakembereinek „tárlatvezetésével” a termőréteg jellegzetességei (vastagság és szervesanyag jelenlét) szemmagasságból értékelhetők. A talajszelvény bemutatása arra is alkalmas lesz, hogy eltérő típusú munkagépek felszíni és felszín alatti munkáját láthassák a szakemberek.

 

Jubileumi és szakmai fórumok

 

Idén ünneplik a termelési rendszereket „útnak indító” bábolnai CPS megalakulásának 50. évfordulóját. A fejlett technológiákkal és a hozzájuk tartozó korszerű gépi eszközökkel és inputanyagokkal addig soha nem látott fejlődést eredményezett a magyar mezőgazdaság gyakorlatában az 1971-ben megalakult CPS-ZUG AG társaság. Ennek a nagy léptékű, „forradalmi” fejlődésnek a bölcsője éppen ide Bábolnához, az akkori Állami Gazdasághoz kötődik. Az amerikai mintára létrejött CPS, azaz Corn Production System, magyar fordításban Kukorica Termelési Rendszer a biológiai alapok és a fejlett technika ötvözésével, valamint a hozzárendelt, fegyelmezett technológiával és emberi munkával először Magyarországon, majd később a kelet-közép-európai országokban is nagymértékű változást eredményezett, és méltán tette Európa „kirakatává” a ’80-as években a magyar iparszerű növénytermesztést és állattenyésztést.

 

Tekintettel arra, hogy a jelenleg elérhető támogatások közül a közelmúltban megnyílt egy 200 milliárd forintos keretösszegű élélelmiszer-gazdaságok és borászatok komplex segítségét célzó pályázat, a rendezvényen létrejön egy Élelmiszergazdasági Fórum. Ebben az iparági integráció, az összefogás elősegítéséért, valamint az információáramlás támogatásáért fogott össze a piac három vezető szereplője:

 

 • az Agrárközösség, hazánk jelentős mezőgazdasági tanácsadó cége,
 • a Magyar Mezőgazdaság Kft., Magyarország legnagyobb agrármédia portfóliója
 • a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK Zrt.), amely Magyarország meghatározó üzleti tudásmegosztó, kapcsolat- és közösségépítő cége.

 

Összefogásuk küldetése, hogy életre hívja Magyarország legnagyobb élelmiszer-gazdasági közösségét. Céljuk, hogy elősegítsék a kapcsolatépítést és tudásmegosztást a lehető leggyorsabb módon azért, hogy az élelmiszeripar a legtöbbet profitálja az elkövetkezendő évek változásaiból.  

Amennyiben szeretne részt venni a fórumon, itt regisztrálhat!

 

Családi élmények

 

A látogatók számára a magyar lovas élet kiemelkedő produkciói mindennap elérhetők lesznek a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok lovaspályáján. Többek között Hamza Viktória méltán népszerű műsora nem csupán lovakkal, de kutyákkal is bemutatja a szabadidomítás magasfokát. Dáma-lovasok eleganciája, huszárok rátermettsége és a győri Ördöglovasok lélegzetelállító bemutatója is színesíti a programot. Továbbá idegenvezetővel megtekinthetik az 1789-ben alapított ménesudvart, és lovas kocsival látogathatnak el a felújított Bábolnai Arborétumba.

Látogasson el családjával, ismerje meg a legújabb agrárszakmai trendeket, és kapcsolódjon ki a rendezvény nyújtotta lehetőségekkel.

 

Találkozzunk szeptemberben!

 

További információkért keresse fel a rendezvény honlapját: babolnaigazdanapok.hu

 

A Kiállítás a jelenleg hatályban lévő járványügyi korlátozások betartásával védettségi igazolvány nélkül látogatható.

 • Arab ménes

 • Angol telivér ménes

 • Ajánlataink

 • Nevezetességek

 • Ötösfogat étterem

 • Imperiál Hotel

 • Footer bal oldal – elérhetőségek

  Kapcsolat

  • Bábolna Nemzeti Ménesbirtok
  • 2943 Bábolna, Mészáros út 1.
  • +36 34 569-200
  • menesbirtok@babolnamenes.hu
 • Footer jobb oldal – infok
 • Footer közép – facebook