Shagya-arab

Az ISG logója

A bábolnai arab, vagy ahogyan azt ma világszerte jobban ismerik, a Shagya-arab a történelmi Magyarországon és később az Osztrák-Magyar Monarchia területén alapított ménesek, Bábolna, Mezőhegyes és Radautz (Rádóc) által tenyésztett arab fajta, mely elsősorban európai térhódítása után annak a különböző nemzetek zárt törzskönyve alapján továbbtenyésztett változata.

A fajta kialakulását az Udvari Haditanács 1816-ban hozott parancsának köszönheti, melyben elrendelték, hogy a Bábolnán álló, elsősorban keleti vérű lóállományt a jövőben csak arab telivér mének fedezzék. A fajtát kezdetben „arab faj”-nak, később bábolnai arabnak hívták. A Shagya-arab elnevezést 1978 óta használják az International Shagya-Araber Gesellschaft e.V., a Nemzetközi Shagya-arab Lótenyésztők Társaságának (ISG) döntése alapján, miután Bábolna akkori vezetése nem járult hozzá a „bábolnai arab” név használatához.

Mindazon lovak törzskönyvezhetők a Shagya-arab méneskönyvben:

a.) melyek származása apai és anyai oldalon Bábolna, Mezőhegyes, Radautz, valamint a Monarchia állami és magán tenyészeteire visszavezethetők, és amelyek egy, az ISG által elismert méneskönyvben szerepelnek, vagy abba felvehetők,

b.) melyek származása megfelel a fenti követelményeknek, amennyiben az apa vagy anya olyan arab telivér, amelyet a WAHO elismert, és amely a törzskönyvezési előírás követelményeinek megfelel, illetve a bábolnai (shagya) arab kancák fedezésére engedéllyel bír. Arab telivér kancák a Tenyésztési Bizottság javaslatára vehetők fel a shagya méneskönyvbe.

c.) amelyek megfelelnek az a.) és b.) pont követelményeinek és alapvetően a 4. nemzedékben a 16 ős között legalább 7 a Shagya-arab. Általánosan vonatkozik ez a csikókra az 1995. születési évtől kezdődően.

A magas arab telivér vérhányad ellenére határozottan elkülönül az arab telivér fajtától,
Shagya- arab különböző nemzetek zárt törzskönyve alapján továbbtenyésztett változata

Tenyészcél

A tenyésztés eredeti célja egy nagyrámájú, bottal 150 cm marmagasságú arab ló kitenyésztése volt, amely hordozza az arab telivér szépségét, nemességét, kitartását, de nyugodtabb vérmérsékletű, és atlétikus alkatánál, mozgásánál fogva annál hátas- és kocsilóként fiatal és felnőtt lovasok számára alkalmasabb.

A magas arab telivér vérhányad ellenére határozottan elkülönül az arab telivér fajtától, főként típusban, a nagyobb marmagasságban, rámában, csontozatban. A Shagya-arab ló származási lapján a 4. ősi sorban a 16 ős közül nem lehet több mint 9 arab telivér.

A tenyészcél jelenleg is egy nagyrámájú, nemes arab ló, mely hátaslóként, fogatlóként mindenki számára használható, rendkívül nemes megjelenésű, vérmérsékletében, teljesítőképességében kielégíti a szabadidő és lovassportra, a táv- és vadászlovaglásra alkalmas lóval szemben támasztott követelményeket. Bottal mérve 150-160 cm marmagasságú, legalább 18 cm-es szárkörméretű ló.

A fej legyen ék alakú, száraz, szépen formált, melyet finom feszes bőr borít, széles homlokkal, kiugró szembolttal, kifejezett sötét színű, értelmet sugárzó szemekkel, finom orrcimpákkal, melyek izgatott állapotban szinte négyzetszerű alakot öltenek. A fülek kicsik és kecsesek, hegyük egymás felé görbül. A nyak magasan illesztett, mérsékelt hosszúságú és ívelésű, melyet vékonyszálú sörény díszít. A mar jól izmolt, a hát középhosszú, rugalmas, mely jó kötéssel kapcsolódik a jól izmolt farhoz, magas faroktűzés, zászlós faroktartás jellemzi. A lapocka izmos, dőlt, az ízületek terjedelmesek, tiszták és szárazak.

Élénk vérmérsékletű, jóindulatú, tanulékony, szelíd természetű, lépése energikus és gyors, ügetése lendületes, rugalmas, lebegő, szinte hangtalan, vágtája kerek, gördülékeny, térnyerő legyen.

Ezen túl a Shagya-arab méneknek alkalmasnak kell lenniük a hazai és nemzetközi sportlótenyésztés nemesítésére, szervezeti szilárdságának, kitartásának, teljesítőkészségének javítására. A nemzetközi sportlótenyésztés kiemelkedő fajtái, így a hannoveri, holsteini, trakehneni és holland sportlótenyésztés folyamatosan használ angol telivér, kisebb mértékben Shagya-arab méneket nemesítőként, ezért a lovassportra alkalmasság vizsgálata a Teljesítményvizsgálati Szabályzat alapján fokozott jelentőségű.

A fajta egyedei egy-egy sportágban, díjlovaglásban, díjugratásban, lovastusában, távlovaglásban és fogathajtásban középosztályú szintig legyenek alkalmasak a szakág követelményeinek teljesítésére. Barátságos, könnyen kezelhető természetük tegye őket alkalmassá fiatal kezdő lovasok sportpályafutásának kezdetekor eredményes szereplésre, pozitív élmények megszerzésére.

Bélyegzése: Sh

Gazal XXII törzsmén