Vérfrissítés Bábolnán

2021-02-23

KIVÁLÓ MÉNEK A PORONDON

Összeállította: Dr. Kummer Luca

Nemrég két fedezőmén érkezett a Bábolnai Ménesbirtokra, hogy a 2021-es termékenyítési szezonban új színt hozzanak a hazai tenyésztésbe. A Magyarországi Arabló-tenyésztők Egyesületének közreműködésével és az alábbi összefoglalóval biztatnánk elsősorban az arab telivér és a shagya arab – valamint az ezekkel a fajtákkal cseppvérkeresztezéssel nemesíteni kívánó egyéb – kancatulajdonosokat a választásuk helyességére.

SHAHIM DES CHARMES

Shahim des Charmes

Shahim des Charmes

A fekete shagya-arab mén 2011-ben született a franciaországi Elevage Des Charmes ménesben. Apja a fekete színű Gazal Golyó, anyja pedig a Magdan apaságú 59-Amurath Sziena kiválóan kombinálódtak: az erős csontalapot, kiváló ízületeket, magasságát, mozgását és színét apjától, míg arab jellegét, állóképességét, erős hátát, törzsét anyjától örökölte – meséli Edda Haas, a mén tenyésztője. Két teljes testvére (mindkettő körungolt fedezőmén) is bizonyíték a tökéletes párosításra. 3 évesen a francia távlovak show-ján az összes kiállított egyed közül a második helyezést érte el. 4 évesen Stadl Paurában első helyen végzett a 4-6 éves mének osztályában, megnyerte a Senior Championshipet, és „Best in show” volt. Shahim díjlovaglásban versenyzett igen jó eredményekkel „L” osztályig, KWPN, trakehneni és egyéb melegvérű fajták mellett, majd a távlovas sportban 90 km-ig sikeresen teljesített, többször 4400 m szintkülönbséget is meghaladó, igen nehéz hegyvidéki pályán. Extrém jó regenerálódó képességgel, és alacsony pulzussal rendelkezik.

Shahimtól eddig 17 csikó született Svájcban, Francia-, Német- és Csehországban. Legidősebb ivadéka jelenleg 2,5 éves, miután fedezési tevékenységét nem túl régen, a sportban történő kipróbálás után kezdte meg. Már két csikója is STAR Prémium minősítést kapott Németországban.

PAGUR

Pagur

Pagur

Az arab telivér képviselőjeként érkezett Bábolnára az Oroszországban tenyésztett, osztrák tulajdonú Pagur (Gepard x Pospa). A 2007-es születésű, sárga mén nem csak a fajtaazonos kancák nemesítését szolgálja, hanem a shagya-arab, a trakehneni és oldenburgi kancatulajdonosok is szeretettel alkalmazzák a kiváló utód reményében. Szerencsés színe okán a gidrán fajtában is alkalmazható volna.

Kiváló teljesítőképességét mutatja, hogy különböző szakágakban is nemcsak kipróbált, hanem eredményesen is szerepelt. 2009-2010-ben a galoppon kezdődött pályafutása, ahol többek között a moszkvai pályán nyújtott teljesítménye volt kiemelkedő: a hároméves sárga maga mögé utasította a teljes mezőnyt 2000 m-en. Később díjlovaglásban „M” osztályban mérettetett meg, majd
2016 és 2019 között a távlovaglásban mutatta meg magát többször is a dobogón 120 km-es nemzetközi versenyeken.

Pagur a Koheilan vonal ideális megtestesítője: a legendás bábolnai Koheilan IV fiára, a lengyel Janow Podlaskiban fedező Koheilan I-re (később Bábolnára visszakerülve Koheilan VIII törzsménre) erősen rokontenyésztett. Nem csak hordozza, hanem örökíti is ennek a vonalnak minden jó tulajdonságát. Eddig elsősorban a sport- ló- és a trakehneni tenyésztésben kamatoztatta örökítőképességét. Mozgása tetszetős, természete együttműködő, küzdőképessége kiváló – így mind a shagya, mind az arab telivér fajtában rendkívül nagy szerepe lehet a Koheilan vonal felélesztésében. Pagur WFFS, CA, SCID, LFS betegségekre tesztelt, azoktól mentes mén.

A lovak 2021. július 31-ig állnak Bábolnán. A kancatulajdonosok igen kedvezményes fedeztetési díj ellenében élhetnek a két mén adta lehetőséggel!

Eredeti megjelenés: MAL 2021. február p.33.

Honlapunkon Dr. Kummer Luca engedélyével

  • Arab ménes

  • Angol telivér ménes

  • Ajánlataink

  • Nevezetességek

  • Ötösfogat étterem

  • Imperiál Hotel

  • Footer bal oldal – elérhetőségek

    Kapcsolat

    • Bábolna Nemzeti Ménesbirtok
    • 2943 Bábolna, Mészáros út 1.
    • +36 34 569-200
    • menesbirtok@babolnamenes.hu
  • Footer jobb oldal – infok
  • Footer közép – facebook