Arab Ménes története

2017-12-04

„Talán csak néhány kivételes ménes van világszerte, mely közel két évszázada hűséggel, szakértelemmel és a nemes tradíciók értékeivel ápolja, műveli és fejleszti az arab ló tenyésztését.” – írja Dr. Papócsi László, Bábolna néhai vezérigazgatója Dr. Hecker Walter: „A Bábolnai Arab Ménes története” című művének előszavában, majd így folytatja:

„A Bábolnai Arab Ménes az emberiség és a lótenyésztés világkultúrájának egy ilyen különleges értékű történelmi színhelye. Az 1789-ben alapított császári és királyi Bábolnai Ménesben 1816-tól kezdve kizárólag csak arab mének fedeznek. A bábolnai arab lófajta születése tehát csak alig huszonhárom évvel fiatalabb az angol telivér alapításához (General Stud Book 1793.) képest. Történelmi léptekkel mérve is korszakalkotó esztendő volt az 1836. év, amikor a Shagya senior mén Bábolnán tenyésztésbe került.

Ezt az óriási «családfát» és tenyésztési értéket, mely Bábolnáról kiindulva Piber, Radautz, Kistapolcsány, Mezőhegyes méneseiben is termékeny talajra lelt, több mint másfél évszázadon át Bábolnán hűséggel megőrizték, sőt, újabb törzsekkel (Gazal, O’Bajan, Kemir, Mersuch, Siglavy Bagdady, stb.) gazdagították.

A II. világháború után a társadalmi, gazdasági körülmények nem kedveztek a lótenyésztésnek Magyarországon; az értékes bábolnai arab lovak nagy számban kerültek a nyugat-európai tenyésztőkhöz. Miközben a ’60-as évek végétől a Bábolnai Ménes új utat próbált keresni az arab telivér tenyésztésben, a bábolnai Arab Fajta – melyet Shagya Arab Fajtának neveztek el – meghódította az arab lovak szerelmeseit Európában és szerte a világban.

Az utóbbi két évtizedben a bábolnai Arab Ménes ismét virágzásnak indult. A súlyos történelmi viharokban kipróbált bábolnai arab ló, a SHAGYA-ARAB FAJTA győzelmesen és megerősödve szerez újabb hírnevet tenyésztőinek, honorálva az évszázados hűséget és barátságot ember és ló között.”

„Bízunk abban, hogy akik megismerték és megszerették a bábolnai arab lovat, a Shagya fajtát, eddigi kapcsolatukat újabb ismeretekkel tovább erősíthetik. Persze nem titkoljuk, hogy számítunk arra is, hogy újabb barátokat, «hódolókat» szerezhetünk legkedvesebb társainknak.

…És ha mindezek után ellenállhatatlan vágyat érez, hogy a leírtakat személyesen is átélje és érzékelje, vagy ha Ön is szeretne részt venni a bábolnai arab ló történetének újabb fejezeteiben, bármikor szívesen és nagy tisztelettel várjuk Önt a Bábolnai Ménesben.” – írták 2014-ben, amely mind a mai napig érvényes.

A Ménes szélesre tárja kapuit mindenki előtt, aki szeretne megismerni egy igazi hungarikumot, Bábolna drámai fordulatokban gazdag történetét, szereti a nemes lovak közelségét, szeretné megismerni a tisztavérű arab telivéreket és az általuk nemesedett bábolnai arabot, amelyet 1978 óta tisztavérű Shagya-arab néven ismer a világ, szereti a történelmi épületegyüttes hangulatát, és tanúja akar lenni, miként próbáljuk megőrizni a jövő generációk számára ezt az élő örökséget.

Dr. Hecker Walter: „A Bábolnai Arab Ménes története” című könyve a képre kattintva letölthető.

 

 

 • Arab ménes

 • Angol telivér ménes

 • Ajánlataink

 • Nevezetességek

 • Ötösfogat étterem

 • Imperiál Hotel

 • Footer bal oldal – elérhetőségek

  Kapcsolat

  • Bábolna Nemzeti Ménesbirtok
  • 2943 Bábolna, Mészáros út 1.
  • +36 34 569-200
  • menesbirtok@babolnamenes.hu
 • Footer jobb oldal – infok
 • Footer közép – facebook