A jövő záloga

2022-07-05

Csikószemle Bábolnán

2020 decemberében a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Ménesudvarába érkezett Pagur 2007. évi sárga arab telivér mén, és Shahim des Charmes 2011. évi fekete Shagya-arab mén. Shahim (Gazal Golyó – Sziena 59) a Gazal ménvonalat képviseli a Shagya-arab tenyésztésben, míg Pagur (Gepard – Pospa) a Koheilan vonal tagja. Pagur arab telivérként Magyarországon tenyésztési engedéllyel rendelkezik az arab telivér, a Shagya-arab és a gidrán fajtákban. A 2021-es és 2022-es fedeztetési szezonban mindkét mén lehetőséget kapott arra, hogy megfelelő célpárosítások alapján segítsék az arab ló tenyésztését Bábolnán és a tenyésztők köreiben egyaránt.

2022 május 12-én csikószemlét rendeztünk a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Csikótelepén, hogy bemutassuk az idén született Shagya-arab és arab telivér csikókat. A szemle résztvevői között volt dr. Hecker Walter a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének (MALE) tiszteletbeli elnöke, Rombauer Tamás a MALE elnöke és tenyésztésvezetője, Gertraud Zechner Pagur tulajdonosa, Doris Dobetsberger arab telivér tenyésztő és fotós, valamint Király László és Király Éva a Lovas Nemzet magazintól.

2022 tavaszán a Ménesbirtok Arab Ménesében összesen 17 Shagya-arab csikó és 10 arab telivér csikó született.  O’Bajan XXXI /Osama/ – (Occident – Remira) – 2003. évi szürke Shagya-arab mén 2017-ben érkezett a Ménesbirtokra, évente 3-6 csikó születik tőle az Arab Ménesben. Kemir VIII (Kemir VI – 164 Gazal XI) 2008. évi szürke Shagya-arab mén tavaly került be a tenyésztésbe, így első csikóit idén izgalommal várták a tenyésztők. Idén mindkét méntől 3-3 csikó született a Ménesbirtokon. Shahim Des Charmes után 8 csikó született a bábolnai Shagya-arab állományban, míg Pagur után 3 Shagya-arab és 9 arab telivér csikó jött világra. Az elmúlt évek sikerei alapján idén is született egy PA Gazsi (Gazal Al Shaqab – Memphis NA) apaságú arab telivér méncsikó az Arab Ménesben.

A 2022-es bábolnai csikókról összességében elmondható, hogy egészséges, egységes csikóállomány, mely ménenként számottevően megkülönböztethető, ugyanakkor fajtájukat megfelelően reprezentálják. Elégedettek vagyunk az idei csikóinkkal, ezért jövőre, még nagyobb létszámmal várjuk születésüket. A 2022-es tenyésztési szezonban 33 Shagya-arab kancát és 7 arab telivér kancát párosítottunk. A tavalyi mének mellett idén szerepet kapott a tenyésztésben Kemir IX (Kemir VII – 294 O’Bajan Basa) 2015. évi pej Shagya-arab mén.

Minden Bábolnán felállított tenyészménről elmondható, hogy fajtán belül ménvonalának tipikus képviselője, így utódaikban nemcsak a megfelelő fajtajelleg kialakulását segítik, hanem a célpárosítások segítségével méltóképpen fenntarthatóak a vonalak közötti különbségek, egyediségek. Bábolna feladata legfőképpen a Shagya-arab genetikai állományának a megőrzése, a ménvonalak és a kancacsaládok fenntartása. Emellett feladatunk, a tenyésztésbe bevont ménekkel a fajtát a génmegőrzés mellet a modern kor igényeinek megfelelően tenyésszük hiszen, ha egy fajta iránt a tenyésztők és a lovasok elveszítik érdeklődésüket, jelentős hátrányba kerül más fajtákkal szemben. Különös hangsúlyt fektetünk lovaink küllemi megjelenésére, ugyanakkor legalább ennyire fontos a kiegyensúlyozott mentalitás, illetve a kiemelkedő munkakészség.

Kósik Petra
ménesvezető
Arab Ménes
Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

 • Arab ménes

 • Angol telivér ménes

 • Ajánlataink

 • Nevezetességek

 • Ötösfogat étterem

 • Imperiál Hotel

 • Footer bal oldal – elérhetőségek

  Kapcsolat

  • Bábolna Nemzeti Ménesbirtok
  • 2943 Bábolna, Mészáros út 1.
  • +36 34 569-200
  • menesbirtok@babolnamenes.hu
 • Footer jobb oldal – infok
 • Footer közép – facebook